Mišljenje Evropske komisije na izvještaj Crne Gore za 2020 godinu u dijelu poglavlja 27- životna sredina, jasno oslikava suštinsko razumijevanje problema u gotovo svim podoblastima. Naglasak je dat na sprovođenju transponovanih evropskih normi uključujući lokalni nivo, na što je i Koalicija 27 u prethodnom periodu kroz izvještaj iz sijenke za 2019 i 2020 godinu ukazivala.

“Dakle, upravljanje otpadom kao oblast u kojoj nema pomaka i zaštite prirode su akutna pitanja koja se ponavljaju iz godine u godinu gdje je posebno stavljen akcenat na prethodno prijavljivane slučajeve Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu u oblasti razvoja hidroenergije, pitanja rješavanja vlasništva Ulcinjske solane, istraživanja nafte i gasa iz podmorja, degradacije rijeke Tare izgradnjom auto puta, zaštite Sinjajevine itd”, saopšteno je iz Koalicije 27.

Kako ističu, ono što zahtijeva dodatno obrazloženje jeste prepoznati djelimični progres u dijelu sprovođenja zaštitnih mjera za osjetljiva područja rijeke Tare i Skadarskog jezera.

“Javnosti nije poznato da su posebne mjere implementirane u osjetljvim oblastima rijeke Tare, posebno govoreći o remedijaciji značajno izmjenjenog vodnog tijela u dijelu Mateševo – Kolašin. Slično je i za Skadarsko jezero gdje mape po EUNIS i Natura 2000 kategorizaciji sa izmjenjenom zonacijom nisu urađene, niti je donesen Prostorni plan posebne namjene za Skadarsko jezero, niti je još uvijek ukinut DUP Mihailovići, što su bile preporuke Sekretarijata Bernske konvencije i izvještaja EC/IUCN za Skadarsko jezero i oko čega se još vodi otvoreni proces Savjeta Evrope u Strazburu”, navode oni.

Iz Koalicije ističu da se po prvi put se pominje da i pored uspostavljanja novih zaštićenih područja poput Cijevne, Komova i Zete izostaje dobro upravljanje ovim zaštićenim područjima, te da je neophodno uspostaviti i prvo morsko zaštićeno područje što je doslovno i preporuka izvještaja iz sjenke Koalicije 27 za podoblast životna sredina.

Koalicija 27 želi podržati buduće napore nove Vlade da se pitanja, koja su kamen spoticanja duži niz godina rješavaju u narednom periodu, te da kao Vladin partner, u procesu evropskih integracija, doprinesemo iskustvom i znanjem u kreiranju i sprovođenju ekološke politike i rješavanju ključnih izazova.

“Pitanja koja želimo u saradnji sa budućom Vladom otvoriti uključuju reviziju Akcionog plana ispunjavanja završnih mjerila za pregovaračko poglavlje 27. za koji su sugestije pripremljene, a ključne se tiču jačanja zakonskih i institucionalnih kapaciteta za sprovođenje propisa u oblasti zaštite prirode, kvaliteta vazduha, horizontalnog zakonodavstva, te usklađivanje konfliktnih pravnih normi zaštite prirode sa zakonima koji uređuju oblasti energetike, šumarstva, voda, inspekcijskog nadzora, uređenja prostora i izgradnje objekata”, napominju oni.

Detaljan izvještaj o poglavlju 27, Koalicija 27 će predstaviti na online panel diskusiji u ponedeljak 12.10.2020. godine sa početkom u 11 sati, te ovim putem žele pozvati sve zainteresovane da im se priključe slanjem e-mail poruke na [email protected] ili pogledaju prenos uživo emitovan putem FB društvene mreže.

Share This

Podijelite članak

Podijelite ovaj članak sa vašim prijateljima!