Koalicija 27 koju čini 20 nevladinih organizacija posvećenih zaštiti životne sredine, a koje su okupljenje u cilju praćenja pregovora u okviru Poglavlja 27, traže da se sporni Zakon o prostornom planiranju i izgradnji, povuče iz skupštinske procedure. Ovaj zahtjev proizilazi iz nepoštovanja procesa donošenja i usvajanja ovog sistemskog zakona, kojim se nastoji  centralizovano raspolagati prostorom, a samim tim prirodnim resursima i zaštićenim područjima, što nisu pravne tekovine Evropske unije.

Neprihvatljivo je da se i pored argumentovane kritike stručne i laičke javnosti, danas iza zatvorenih vrata odlučuje o sudbini ovog Zakona, koji se kozmetički sređuju amandmanima a sve u cilju očigledne političke trgovine, pri tom van zakonskih i skupštinskih procedura. Stoga ne čudi što većina sudionika ovog procesa, uključujući i radnu grupu oformljenu u cilju izrade samog Zakona, nema uvid u konačnu verziju dokumenta koji se mjenja u hodu, stihijski ili ako bi se poslužili rječnikom samog ministra Radulovića, kaubojski.

Iako se u izjavama ministra često pominjala transparentnost procesa donošenja novog Zakona o prostornom planiranju i izgradnji, kao i da je većina komentara uvažena, realnost je daleko drugačija i više odgovara stilu izjave „jadna ti majka“. Kako je ministar ranije pomenuo da su svi komentari na predlog Zakona usvojeni, postavlja se pitanje zašto je izignorisan argumentovani komentar kolizije ovog Zakona sa Zakonom o zaštiti prirode u procesu javnih rasprava.

Naime, Zakon namjerno izostavlja ekološku mrežu Natura 2000, koja obuhvata veliki broj već ranije definisanih Emerald područja, inače vrlo atraktivnih lokaliteta za gradnju turističkih kompleksa. Ignorišući ovu mrežu, po odluci Ministarstva biće moguće graditi ovakve komplekse, bez ocjene prihvatljivosti na svim onim lokalitetima, koji se stranim investitorima učine nebrušenim dijamantom.

Nažalost nije prvi put da se različite „korekcije“ vrše bez uključenja šire stručne i laičke javnosti. Radi podsjećanja navodimo primjer Prostornog plana Crne Gore, čija je sadržina uoči usvajanja drastično izmjenjena bez konsultacija. Tada je prostor Ulcinjske solane preko noći prenamjenjen u gradsko građevinsko zemljište.

Zapažanje civilnog sektora o izostanku transparentnosti procesa donošenja zakona u oblasti životne sredine, konstatovana je i u Izvještaju iz sjenke Koalicije 27. Trenutnim dešavanjima oko donošenja spornog Zakona, resorno Ministarstvo učvrstilo je naše iznešene teze da civilni sektor sa svojim uzaludnim komentarima predstavlja dekor javnim konsultacijama, te da se argumentovana kritika ne konstatuje, dok se vrše samo kozmetičke ispravke bez suštinskog značaja.

Ako na pitanje ko je idejni tvorac ovog Zakona, sam ministar kaže da „sigurno nije Šekspir“, onda ne bi trebalo predstavljati problem da se isti povuče iz skupštinske procedure, kako bi i „serdari“ mogli da uzvrate duhovitošću. S obzirom, da Ministar Radulović, tvrdi da će buduće planove raditi „stručnjaci najbolji na svijetu“, predlažemo mu da isti princip primjeni i u procesu izrade ovog zakona, s tim da ne bismo imali ništa protiv i da ne budu najbolji na svijetu ali makar da budu iz stručnih krugova Crne Gore. Izostanak saglasnosti na tekst Zakona od strane stručnih institucija ove zemlje, predstavlja svojevrsan presedan.

Pozivamo poslanike Skupštine Crne Gore da sutra ne glasaju za usvajanje ovog Zakona jer su posljedice drugačije odluke dalekosežno štetne kako na sam prostor Crne Gore tako i na cjelokupni razvoj društva i zadaju ozbiljan udarac demokratizaciji naše države koja je procesom izrade i usvajanja ovog Zakona, znatno unazađena.

 

Share This

Podijelite članak

Podijelite ovaj članak sa vašim prijateljima!