* Originalno postovano na greenhome.co.me

Podgorica, 07. mart 2016. – Nevladine organizacije Green Home, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Društvo mladih ekologa i Sjeverna Zemlja iz Crne Gore kao i Zelena Akcija/Friends of the Earth iz Hrvatske, će u susret najavljenom otvaranju pregovora za Poglavlje 27 – životna sredina formirati Koaliciju nevladinih organizacija za praćenje toka pregovora u okviru toga poglavlja.

Osnovni zadatak ove koalicije će biti da analizira i aktivno prati pregovaračke aktivnosti i porces EU integracija u okviru pregovaračkog poglavlja 27, kao i da priprema izvještaje, komentare, sugestije za relevantna dokumenta u procesu pregovora.

Cilj i motiv za ovakvo djelovanje nevladinih organizacija je, prije svega, želja za unaprijeđenjem učešća civilnog društva u praćenju, zastupnju i promovisanju evropskih tekovina u oblasti životne sredine. Smatramo da se aktivnim učešćem civilnog sektora kroz proces monitoringa daje doprinos kvalitetu pregovaračkog procesa i njegovoj transparentnosti, a dugoročno  gledano i izgradnji kapaciteta institucija koje brinu o stanju životne sredine.

Budući da se u dosadašnjem procesu EU integracija pokazalo da postoji nedostatak kapaciteta na svim nivoima, smatramo da je potrebno iskoristiti i kapacitete civilnog društva koji u okviru svojih iskustava, ekspertize i kontakata, mogu značajno pomoći samom procesu EU integracija. Osim toga, ovo je prilika i za civilni sektor da, kroz poreces monitoringa i uz saradnju sa kolegama iz drugih sektora i organizacija, jača svoje kapacitete za aktivno učestvuju u procesu integracija.

Stoga, pozivamo nevladine organizacije, zainterovane da se uključe u rad Koalicije, da popune kratak UPITNIK u prilogu ovoga poziva i posalju ga na email adresu [email protected] najkasnije do 15. marta 2016 godine.

Za selektovane organizacije biće organizovane obuke o procesu EU integracija, sadržaju  pregovaračkog poglavlja 27, analizama  politika, javnom zastupanju, nacionalnom zakonodavstvu i zakonodavstvu Evropske unije u oblasti životne sredine. Takođe, biće organizivani i radni sastanci članova Koalicije u cilju pripreme zajedničkih stavova i komentara na relevantne dokumente.

Koalicije se formira u okviru projekta “Izgradnja kapaciteta za bolju životnu sredinu u Crnoj Gori” a koji se realizuje uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Ukoliko imate pitanja ili potrebu za detaljnijim informacijama stojimo vam na raspolaganju na emailu [email protected] ili putem telefona 020 609 375.

Centar za zaštitu i proučavanje ptica,

Društvo mladih ekologa,

Sjeverna Zemlja

Zelena Akcija/Friends of the Earth

Green Home

Share This

Podijelite članak

Podijelite ovaj članak sa vašim prijateljima!