* Originalno postovano na greenhome.co.me

Podgorica 11. April 2016. – Danas je u prostorijama EU Info centra održan osnivački sastanak Koalicije nevladinih organizacija za pracenje pregovora u okviru pregovarackog Poglavlja 27 – zivotna sredina I klimatske promjene, koju u susret najavljenom otvaranju pregovora za ovo poglavlje iniciraju nevladine organizacije Green Home, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Društvo mladih ekologa i Sjeverna Zemlja iz Crne Gore kao i Zelena Akcija/Friends of the Earth iz Hrvatske. Inicijativa se realizuje u okviru projekta Jacanje kapaciteta za bolju zivotnu sredinu koju ove organizacje realizuju uz podrsku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Na sastanku u uvodnom dijelu govorili su :  Jelena Marojević Galić – koordinator programa za zivotnu sredinu, Green Home;  Ivana Vojinović, generalna direktorica Direktorata za životnu; Andre Lys, šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori i  Sanja Radović, sekretar radne grupe za poglavlje 27.

Sastanku su pored članova Koalicije 27 i drugih za rad ove grupe zainteresovanih prdstavnika iz NVO sektora prisustvovali i predstavnici državnih organa, u prvom redu Ministarstva održivog razvoja i turizma , Agencije za zaštitu životne sredine kao i predstavnici Ministarstva vanjsih poslova i evoropskih integracija.

Koaliciji je zamisljena kao otvorena platforma za zajedničko djelovanje organizacija civilnog društva u procesu Evropskih integracija u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promjena u Crnoj Gori. Inicijalno je cini 15 organizacija I to su Green Home, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Društvo mladih ekologa i Sjeverna Zemlja, kao inicijatori, zatim NVO “Expedito”,NVO “Da zaživi selo”, NVO Program za životnu sredinu, Zeleni Crne Gore, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora – MANS, Regionalna Razvojna Agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije, Centar za razvoj Durmitora, NVO Ekološko društvo Breznica, NVO Mediteranski centar za ekološki monitoring (MedCEM), MogUL I NVO Nasa Akcija

Osnovni zadatak ove Koalicije će biti da analizira i aktivno prati pregovaračke aktivnosti i porces EU integracija u okviru pregovaračkog poglavlja 27, kao i da priprema izvještaje, komentare, sugestije za relevantna dokumenta u procesu pregovora.

Tokom sastanka prezentovan je prvi nacrt plana rada. Takođe je bilo riječi o budućoj strukturi i načinu funkcionisanja same Koalicije a kroz diskusiju sa bliže su se definisala pitanja rada i djelovanja iste.

Pored toga dogovoreno je da jedan od prvih dokumenata koji će Koalica 27 pripremiti i poslati Evropskoj delegaciji u Crnoj Gori biti prilog za Izvjestaj o napretku Crne Gore  koje će dostaviti do kraja mjeseca. Najavljen je takođe i sledeći sastanak Koalicije koji će se organizovati sredinom maja i to u okviru nacionalnog treniga koji ima za cilj jačanje kapaciteta i vještina organizacija članica u djelu komentarisanja javnih politika i javnog zastupništva.

U zaključcima sastanka  ponovljeno je da ovu inicijativu treba shvatiti kao ispruzenu ruku civilnog sektora koja ce doprinijeti unapređenju pregovaračkog procesa ali i pomoci da se neke greške izbegnu kako bi i put pridruzivanja evropskoj porodici bio kraci.

Više informacija na: [email protected]

Share This

Podijelite članak

Podijelite ovaj članak sa vašim prijateljima!