Koalicija 27 pripremila je komentare za Progress report koje je dostavila Delegaciji Evropske unije (EU) u okviru njihovog procesa prikupljanja inputa i doprinosa civilnog sektora izradi Izvjestaja o Crnoj Gori za 2017. koji bi Evropska komisija trebalo da objavi u aprilu.

U komentarima se, između ostalog, navodi da aktivnosti u oblasti životne sredine i klime nijesu prioritet Vlade, kao i da je ograničen napredak postignut u transponovanju EU pravnih tekovina životne sredine i klimatskih promjena.

Harmonizacija je usporena i karakteriše je nedostatak jasne vizije i kašnjenje u donošenju podzakonskih akata. Zakonodavne aktivnosti karakteriše nedostatak adekvatnih javnih rasprava i nedovoljna koordinacija između zainteresovanih strana, što potvrđuje da su kapaciteti javne uprave ograničeni

Glavni izazovi u oblasti životne sredine su nedostatak međusektorske koordincije, nedovoljna finansijska sredstva za realizaciju aktivnosti, nedovoljni kadrovski kapaciteti u pogledu brojnosti i kvaliteta i nedostatak odgovarajuće saradnje sa civilnim sektorom.

Koalicija 27 kao glavne izazove vidi i uspostavljanje neadekvatnog i neodrživog eko-fonda, to što se koncesioni akti donose bez sprovedene SEA, što zagađenost vazduha u Pljevljima i dalje nije riješena, gradnju Porto Skadar Lake u nacionalnom parku Skadarsko jezero i Status Ulcinjske solane, ali  inedavno usvajanje i buduću implementacija Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Osim toga među glavnim izazovima su i realne bojazni o neispunjavanju obaveza za pribavljanje IPPC dozvola do 1. Januara 2018 za postrojenja koja su u obavezi da ih probave, zatim planovi izgradnje novog bloka Termoelektrane Pljevlja koji su u suprotnosti su sa Pariškim sporazumom, otvaranje javnog dijaloga o klimatskim promjenama i energetskim pitanjima.

Kao procese na koje se treba fokusirati u narednom periodu Koalicija izdvaja proces ažuriranja Strategije razvoja energetike Crne Gore do 2030. i usklađivanje sa Pariskim sporazumom i energetskim i klimatskim politikama EU, uspostavljanje klimatskog zakonskog okvira uz izradu Strategije niskokarbonskog razvoja Crne Gore i revidovanje nacionalno određenog doprinosa – INDC u skladu sa ciljevima EU.

U komentarima je ocjenjeno da je skroman napredak ostvaren u zakonodavnom dijelu, i da su usvojeni zakoni o infrastrukturi prostornih podataka, o upravljanju komunalnim otpadnim vodama, o hemikalijama, o potvrđivanju Protokola o registrima ispuštanja i prenosa zagađujućih materija, o potvrđivanju amandmana na Stokhlomsku konvenciju i o potvrđivanju Pariskog sporazuma.

Navodi se je uspostavljena ekspertska radna grupa za vodu. A da ekspertska radna grupa za zaštitu prirode, koja je uspostavljena u maju, nije održala nijedan sastanak.

U mnogim oblastima životne sredine nedostaje jasna institucionalna postavka, tehnička pomoć, kapitalna infrastruktura i operativne aktivnosti, posebno nakon pripajanja Agencije za zaštitu životne sredine (AZŽS) MORT-u. Stoga je u ovoj fazi, neophodno identifikovati zakonsku regulativu koja je u koliziji, pripremiti izmjene i dopune zakona, integrisati primarnu legislativu i sekundarne akte potrebne za potpunu i djelotvornu pravnu transpoziciju, utvrditi potreban vremenski okvir i identifikovati potrebne aktivnosti za potpunu realizaciju i primjenu.

U komentarima je posebno problematizovano usvajanje Zakona o prostornom planiranju I izgradnji objekata, čiji se glavni princip zasniva na centralizaciji procesa donošenja odluka, što je suprotno preporukama EU čime je ugroženo prostorno planiranje, i s njim povezan održivi razvoj vrijednih područja. Pored toga za Koaliciju 27 upitna je i predložena transformacija Nacionalnih parkova iz javnog preduzeća u društvo sa ograničenom odgovornošću, kao i realizacija infrastrukturnih objekata u srcu rezervata, odnosno u strogo zaštićenim područjima (ugostiteljski objekti u NP “Biogradska gora”, „Durmitor” i “Lovćen”, Porto Skadar Lake u NP „Skadarsko jezero“), shodno novoj Vladinoj politici održivog finansiranja zaštićenih područja i novom Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata.

U komentarima je još naglašen i nedostatak ljudskih resursa uglavnom u pogledu kapaciteta državnih službenika, koji se na kraju odražava na kašnjenje u pripremi i usvajanju relevantnih podzakonskih akata kojima bi se omogućila efikasna implementacija zakonskog okvira. Poseban razlog za zabrinutost su nedovoljni kapaciteti inspekcijskih organa koji zbog malog broja zaposlenih nijesu u mogućnosti da blagovremeno i efikasno izvrše kontrole na terenu.

Posebno je problematizovano pitanje finansiranja pregovora u okviru ovog pregovaračkog poglavlja i naglašena je potreba za procijenom finansijskih uticaja aktivnosti koje se sprovode u skladu sa određenim pitanjima. Kako je izvjestno da neće biti značajnih finansijskih izdvajanja za zatvaranje Poglavlja 27 koji proizlaze direktno iz državnog budžeta, već se za većinu troškova već sada država oslanja na naplate naknada iz privatnog sektora, planovi i koraci koji se izvode u tom cilju su neadekvatni.

Stoga, imajući u vidu nisku stopu naplate poreza i kazni u sektoru životne sredine predložena rješenja u okviru Eko fonda već sada ne izgledaju adekvatna za sve ono što su realne potrebe u okviru ovoga poglavlja i zbog toga postoji osnovana sumnja da buduću Eko fond neće biti u mogućnosti da značajno doprinesu ispunjavanju preuzetih aktivnosti iz poglavlja 27.

U komentarima posebno je naglašena potreba veće otvorenost i povjerenja prema civilnom društvu, budući da resorno ministarstvo i nadležne institucije stavove i mišljenja civilnog sektora u velikoj mjeri zanemaruju prilokom donošenja odluka.

Tekst komentara mozete preuzeti sa https://koalicija27.me/2017/10/27/komentari-koalicije-27-za-izvjestaj-o-crnoj-gori-za-2017/

Share This

Podijelite članak

Podijelite ovaj članak sa vašim prijateljima!