U sklopu projekta “Bolji život za Pljevlja” koji realizuje NVO Da zaživi selo kroz grant šemu u okviru projekata “Jačanje kapaciteta za bolju životnu sredinu u Crnoj Gori” sprovela je anketiranje gradjana Pljevalja na temu kvaliteta vazduha u tom gradu kao i anketu o kvalitetu vode rijeke Ćehotine.

Anketa za kvalitet vazduha u Pljevljima je rađeno na uzorku od 100 građana sa gradskog područja Pljevalja. Anketiranje je bilo anonimno i sproveli su je volonteri i članovi NVO “Da zaživi selo“. Cilj anketiranja je bio dobijanje mišljanja od građana opštine Pljevlja šta su uzroci zagađenja vazduha u Pljevljima i šta vide kao mogućnosti rešenja toga problema.

Na osnovu sprovedene ankete o kvalitetu vazduha u Pljevljima da se zaključiti da su građani opštine Pljevlja dobro informisani o problemu zagađenja vazduha u opštini Pljevlja i da žele aktivno da učestvuju u rešavanju ovog problema. Jedno od pitanja koje potvrđuje ovu tezu je da kao energent najviše koriste drva i da čak više njih kao energent koristi pelet u odnosu na ugalj. Termoelektranu, kotlarnice i kop Rudnika uglja vide kao najveći problem zagađenja što i pokazuju i zvanični dokumenti. Građani smatraju da zagađenje vazduha ozbiljno utiče na njihovo zdravlje i da se to reflektuje kroz smanjenu fizičku aktivnost na otvorenom i probleme sa disajnim organima. Informisanost građana o zagađenju u Pljevljima izaziva podjeljenost na skoro jedan broj onih koji misle da su dovoljno informisani i onih koji misle da nisu. Mišljenje anketiranih je i da su nedovoljni napori lokalnog i državnog nivoa na smanjenju zagađenja vazduha u Pljevljima a da su preduzete mjere postigle samo djelimične rezultate i nedovoljne.  Rezultati ankete nam govore da građani smatraju da ne postoji jasan plan za rešenje problema zagađenja vazduha. Sjedište ekološkog inspektora preseliti u Pljevlja je stav većine anketiranih.  Izgradnjom drugog bloka bi se samo smanjio nivo zagađenja vazduha u Pljevljima ali ne i riješio. Kao najbolje rešenje građani smatraju preduzimanje više mjera a u prvom redu toplifikaciju grada i prelazak na ekološki prihvatljiva goriva.

Detaljne rezultate ankete o kvalitetu vazduha u Pljevljima možete pogledati na  https://koalicija27.me/2017/11/13/rezultati-ankete-o-kvalitetu-vazduha-u-pljevljima/

Anketa o kvalitetu vode rijeke Ćehotine je rađena na uzorku od 100 građana opštine Pljevlja. Anketari su se trudili da anketom obuhvate približno jednak broj ciljnih grupa ankete. Ciljne grupe su bile: 1. Živim u blizini rijeke Ćehotine uzvodno od grada, 2. Živim u blizini rijeke Ćehotine nizvodno od grada, 3. Ribolovac, 4. Izletnik, 5. Poljoprivrednik u blizini rijeke Ćehotine, 6. Kupači. Cilj anketiranja je dobijanje mišljanja od građana opštine Pljevlja šta vide kao najveće zagađivače rijeke Ćehotine, šta smatraju za njene potencijale i kako vide njenu perspektivu.

U anketi je učestvovalo najviše onih koji sebe smatraju izletnicima, pa onda onih koji se smatraju poljoprivrednicima u blizini rijeke. Najmanje anketiranih se izjasnilo kao kupači i ribolovci. Ovo ukazuje da je zemljište pored rijeke odlično za poljoprivrednu proizvodnju, a da građani na rijeku najčeće idu kao izletnici ali ne i kupači. Anketirani kvalitet rijeke Ćehotine uzvodno i nizvodno od grada slično ocjenjuju i to najviše sa ocjenama loš i zadovoljavajući. Građani smatraju da su dobro informisani o zagađenju rijeke Ćehotine što i potvrđuju na pitanju šta vide kao najveće zagađivače. Za njih su to otpadne vode iz Rudnika uglja i Termoelektrane a najmanje komunalne vode iz domaćinstava. Da su svjesni uzroka problema pokazuje i činjenica da označavaju više zagađivača a ne jednog. Većina anketiranih uopšte ne koristi potencijale rijeke Ćehotine. Anketirani smatraju da su najviše obavješteni putem medija i NVO o zagađenju rijeke. Njihovo mišljenje je da lokalni i državni organi ne rade dovoljno ili djelimično rade svoj posao dobro u zaštiti rijeke Ćehotine. Smatraju da lokalna samouprava treba da se brine za zaštitu rijeke kao i da ne postoji jasan plan ili da postoji djelimičan za smanjenje zagađenja rijeke Ćehotine. Većina anketiranih smatra da Pljevljima treba inspektor za vode. Kao prvu mogućnost za smanjenje zagađenja vide izgradnju kolektora za otpadne vode koji bi sve komunalne otpadne vode iz gradskog i prigradskog područja odvesti do sistema za prečišćavanje. Prostor oko rijeke Ćehotine u urbanoj zoni vide kao rekreativnu zonu. Anketirani rijeku Ćehotinu većinom vide u frazi “mutna i prljava”, alii kao “rijeka sa mnogo potencijala”.

Detaljne rezultate ankete o kvaliteu vode rijeke Ćehotine možete pogledati na  https://koalicija27.me/2017/11/13/rezultati-ankete-o-kvalitetu-vode-rijeke-cehotine/

Share This

Podijelite članak

Podijelite ovaj članak sa vašim prijateljima!