Podgorica, 13.05.2021. (Novine Nikšića) – Koalicija 27 započinje ispitivanje javnog mnjenja o zaštiti životne sredine i poglavlju 27 – Životna sredina i klimatske promjene.

Terensko istraživanje koje za cilj ima procjenu nivoa javnog razumijevanja ekoloških pitanja biće sprovedeno u periodu od 14. do 31. maja 2021. godine, na uzorku od 1000 ispitanika sa teritorije Crne Gore. Istraživanje će pokazati koliko su građani upoznati sa odgovarajućim standardima i prioritetnim pitanjima u oblasti upravljanja otpadom, kvaliteta vazduha, kvaliteta voda i zaštite prirode i u kojoj mjeri je povećana ekološka svijest građana u odnosu na 1994. godinu.

Na putu ka EU, pored usklađivanja i implementacije propisa, neizostavno je kontinuirano sprovoditi aktivnosti na jačanju građanske ekološke svijesti. Čak 70% pravne tekovine u oblasti zaštite životne sredine se sprovodi na lokalnom nivou. Dok OCD i institucije godinama rade na podizanju svijesti i informisanju građana, pitanje je koliko smo danas zaista upoznati i spremni da učestvujemo u njihovoj implementaciji, kao različiti ali bitni društveni akteri. Koristeći istraživanja iz 94′ godine u oblasti zaštite životne sredine, pokušaćemo da damo uporedni prikaz osvještenosti crnogorskog društva nakon dvije decenije, a u susret 30 godina od proglašenja ekološke države Crne Gore.

Aktivnost je dio projekta ARTEMIS: „Unapređenje ka posvećenoj i konkretnoj primjeni ekoloških standarda“, koji NVO Green Home realizuje u saradnji sa NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), NVO Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) i NVO Sjeverna zemlja (SZ), uz finansijsku podršku Balkan Trust for Democracy.

Share This

Podijelite članak

Podijelite ovaj članak sa vašim prijateljima!