* Originalno postovano na greenhome.co.me

Podgorica, 08. april, 2016. – Nevladine organizacije Green Home, Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), Sjeverna zemlja, Društvo mladih ekologa Nikšić i Zelena akcija/Friends of the Earth iz Hrvatske realizuju projekat „Jačanje kapaciteta za bolju životnu sredinu u Crnoj Gori“ koji je podržan od strane Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Kao jedna od projektnih aktivnosti predviđeno je osnivanje koalicije nevladinih organizacija za praćenje procesa pregovora u okviru pregovaračkog poglavlja 27.

Koalicija je zamišljena kao otvorena platforma za zajedničko praćenje i učešće organizacija civilnog društva u procesu zastupanja i promovisanja evropskih tekovina u oblasti životne sredine i klimatskih promjena u Crnoj Gori koja će kroz svoje djelovanje doprinijeti kvalitetu i transparentnosti pregovaračkog procesa, a dugoročno gledano i izgradnji institucija koje brinu o stanju životne sredine.

Cilj koalicije 27 je da doprinese kvalitetu, transparentnosti i što bržem savladavanju zahtjeva EU u okviru pregovaračkog poglavlja 27. Ovo će se postići kroz zajedničko djelovanje organizacija civilnog društva u praćenju, zastupanju i promovisnaju evropskih tekovina u oblasti životne sredine.

Smatramo da se aktivnim učešćem civilnog sektora kroz proces monitoringa daje doprinos kvalitetu pregovaračkog procesa a dugoročno gledano i izgradnji institucija koje brinu o stanju životne sredine.

Vizija koalicije 27 je očuvana životna sredina, prirodni resursi i prostor kao osnova održivog razvoja Crne Gore, za dobrobit ljudi i prirode.

Misija koaliicije je da zagovara i podstiče učešće javnosti u procesu pristupnih pregovora Crne Gore sa EU i predlaže rješenja koja će doprinijeti zaštiti i unaprijeđenju životne sredine i kvalitetu života građana.

Osnivački sastanak koalicije će se održati u ponedeljak 11. aprila 2016. godine u prostorijama EU info centra sa početkom u 11h.

Projekat “Jačanje kapaciteta za bolju životnu sredinu u Crnoj Gori” je finansiran od strane EU,  kroz Instrument za civilno društvo 2014.

Više informacija na: [email protected]

Share This

Podijelite članak

Podijelite ovaj članak sa vašim prijateljima!