Povodom 5. juna – Svjetskog dana zaštite životne sredine održao se ekološki događaj pod nazivom “U duši me guši 1987-2017…” u galerijskom prostoru JU Galeriji “Vitomir Srbljanović”.

Događaj je posvećen nekadašnjim pljevaljskim eko-aktivistima Canu Janićijeviću i Ivu Ševčenku, koji su na sebi svojstven način bili vizionari i izražavali svoje negodovanje prema zagađenoj životnoj sredini u Pljevljima (kroz eko aktivizam, putem karikature).

Kada su počivšeg Iva Ševčenka, poznatog karikaturistu iz Pljevalja, pitali zašto je jednu svoju izložbu karikatura nazvao “A u duši me guši”, on je bez razmišljanja odgovorio: “Pa ja se u Pljevljima stvarno gušim!”.

Ivova izložba karikatura, na temu ekološke problematike u Pljevljima je bila prije 30 godina, a problematika je i dalje ista, neriješena i sa posledicama po životnu sredinu u ovom gradu. Ivo, po ocu Ukrajinac a po rođenju Pljevljak, nesmiren duhom i netrpeljiv prema ljudskim devijacijama koje upropašćavaju sveukupno društvo i životnu sredinu, prije 3 decenije je putem karikature ovjekovječio zablude ljudi koje su bile u korist industrijalizacije a na štetu životne sredine. Nije bio govornik i političar, ali je više rekao i predvidio od svih njih. I dan danas se vide posledice i nazire početak nekog kraja koji je on nacrtao kroz karikaturni crni humor.

Cane Janićijević, u jugoslovenskim relacijama dobro poznati borac za zaštitu životne sredine i predvodnik nekadašnjeg Ekološkog društva “Biserka”, imao je veliki broj zanimljivih I originalnih inicijativa od kojih treba napomenuti sledeće: štampanje i izdavanje ekološkog biltena “Biserka”, organizovanje ekoloških sabora i manifestacija za mlade i mještane Pljevalja, raspisivanje nagradnih konkursa za likovne i literarne radove za učenike sa ekološkom tematikom, uključivanje medija i šire javnosti u cilju rešavanja mnogih ekoloških problema i slično. Jedan od najzapaženijih Canovih ekoloških apela bio je onaj kada je jugoslovenskoj I svjetskoj javnosti uputio poziv za spašavanje rijeke Tare od najavljivane izgradnje hidrocentrale. Tara je tada bila spašena. Govorio je: “Zakoni prirode se moraju poštovati onako kako ih priroda primjenjuje u svom trajanju, jer sve što čovjek ruši u prirodi, ruši protiv sebe…”.

Novinar Nijaz Abadžić iz sarajevskog časopisa “Eko oko” pisao je 1991. godine o ovoj dvojici pljevaljskih eko aktivista: Ivu Ševčenku i Canu Janićijeviću, dvojici Pljevljaka različitih po karakteru i načinu negodovanja prema svim dešavanjima i nedešavanjima koja sputavaju prirodu a koju uzrokuju ljudske gluposti.

Ova aktivnost je u odradjena okviru projekta „Bolji život za Pljevlja“, koji realizuje NVO „Da zaživi selo“, a koji je podržan u okviru projekta “Jačanje kapaciteta za bolju životnu sredinu u Crnoj Gori” (IPA/2015/ 371 – 773), koji je finansiran od strane Evropske unije kroz program Instrument za civilno društvo 2014.

 

 

 

 

Share This

Podijelite članak

Podijelite ovaj članak sa vašim prijateljima!