U sklopu projekta “Jačanje kapaciteta za bolju životnu sredinu u Crnoj Gori“, NVO Green Home je pripremila analizu „Ka energetski efikasnoj Crnoj Gori: pregled stanja i preporuke“.

Analiza ima za cilj da pruži pregled crnogorskog zakonodavstva u oblastima energetike i klimatskih promjena i tekućih procesa na nivou Evropske unije i Energetske zajednice, kao i da identifikuje prioritetne aktivnosti Crne Gore na putu ispunjavanja svojih međunarodnih obaveza u ovim oblastima, a naročito u oblasti energetske efikasnosti što je i zajednički interes crnogorskog društva u cjelini.

Energetska efikasnost je neophodna zarad nas samih, životne sredine – klimatskih promjena ali je i veliki dio međunarodnih obaveza. Energetska efikasnost takođe donosi brojne benefite, o čemu svejdoče brojne studije i projekti sprovedeni na terenu. Crna Gora ima značajan potencijal za uštedu energije, koji treba adekvatno valorizovati i uzeti u obzir prije nego što se donesu odluke o investiranju u velika proizvodna postrojenja, kako se predviđa nacionalnim klimatskim doprinosom i energetskom strategijom.

Crna Gora je među naprednijima u regionu u pogledu transpozicije legislative o energetskoj efikansosti. Ipak, djelovi primarne i sekundarne legislative nedostaju.

Ta nedostajuća legislativa, kao i nedostatak jasnog niskokarbonskog razvojnog plana, glavne su barijere ka privlačenju finansiranja za mjere energetske efikasnosti.

Privatno finansiranje je od ključnog značaja za finansiranje mjera energetske efikasnosti, jer država ne može sama da sprovede sve neophodne mjere. Na državnim organima je da usvoje odgovarajuću legislativu i uspostave institucije koje će privatnim investitorima i građanima dati jasan signal da je sigurno i isplativo ulagati u mjere energetske efikasnosti u Crnoj Gori.

Ova analiza je pokušaj civilnog društva da doprinese tim naporima.

Publikacija je dostupna na linku https://koalicija27.me/2017/12/14/ka-energetski-efikasnoj-crnoj-gori-pregled-stanja-i-preporuke/

Za više informacija kontaktirajte nas na email [email protected]

Share This

Podijelite članak

Podijelite ovaj članak sa vašim prijateljima!